Benal: Vores 10 største musikoplevelser i 2015

December 21, 2015

Fra eksplosiv koncert med Suspekt til en kunstner med så meget energi, at hun burde blive miljøminister: Her er Benals højdepunkter fra året der gik.

For Benal var 2015 på mange måder et år, hvor de tog det næste skridt. Gruppen har spillet foran et gigantisk crowd til Red Bull Studios Live: #GADEKRYDS under Distortion, de har gæstet Roskilde Festival og så har de færdiggjort deres debut-album, som de præsenterede for et fuldstændig udsolgt Lille Vega. Det har altså været et skelsættende år - men hvilke musikalske oplevelser har duoen selv været mest begejstrede over? Vi har spurgt gruppens front-rapper Benjamin.

Suspekts koncert på Roskilde festival

Benjamin: "Det var en af dem, hvor man får vand i øjnene - især da de spillede 'Helt Alene'. Jeg så koncerten med min kæreste, Mille, så jeg forsøgte febrilsk at opretholde en mandlig kølighed, men det var sgu svært. Hun har ikke elsket mig på samme måde siden synes jeg, men måske skyldes det andre ting, f.eks. at jeg godt kan være lidt groggy tidligt om morgenen, hvor jeg kan sidde i over 30 minutter, og bare stirre blankt ind i Go' Morgen Danmarks dulmende portal. Go' Morgen Danmark er ligesom en skumfest. Man ved ikke helt, hvad der foregår, men måske bliver det sjovt."

Nixens album, 'X'

Benjamin: "Nixen er jo i mange menneskers optik det musikalske svar på en ombudsmand. Han giver svar på svar, og det giver mening fordi, at det føles som om, han gør det kun for mig, og ikke for alle de andre. På den måde vil jeg bare gerne omfavnes, og det formår Nixen med sin tilstedeværelse ikke mindst menneskeligt, men i særdeleshed også på hans debut album 'X'."

Marciefresh

Benjamin: "Marciefresh er en rapper fra København med Tamilske rødder og et flow, der stimulerer din lyst til smadre en flaske Grey Goose i hovedet på dig selv, mens du gør som en hund på et DMX nummer. Marciefresh er fremtiden, ikke blot inden for musik, men inden for alt."

Albert 'Back & Forth'

Benjamin: "Benals ene halvdel, Albert, er elektronisk mastermind, og i år har han udgivet EP'en 'Back & Forth' på et London-baseret pladeselskab, der hedder Studio Rockers. Albert kan noget med musik. Jeg ved ikke, hvad det er, men det er der, og det føles som det skal."

Molotov Movement

Benjamin: "Jeg ved ikke præcis, hvad der er udgivet i år, eller tidligere, af de ting, MOLO crewet har udgivet, men jeg hører det som om, jeg fik penge for det. Alle involverede leverer hjerteskærende musik, der taler til mig på samme måde som min indre stemme, når den siger jeg skal tage det roligt og tage mig sammen. Det udvikler mig, ikke nødvendigtvis til at købe en chopper og gå i krig, men det møder mig, hvor jeg tilfældigvis befinder mig." 

Ukendt Kunstner 'HELLAR'

Benjamin: "Jeg ville ønske, jeg var Hans Phillip. Han er en overmenneskelig naturkraft, både på plade og live, og han fanger mig, ligegyldigt om jeg er i humør til at blive fanget eller ej. Det er sjældent at folk kan tage styring på mine tanker på den måde. Derudover er Jens Ole en af Danmarks bedste producere i en alder af - hvad? Er han blevet 20 år? Det er jo vanvittigt. Jeg bliver opstemt, og får også lidt nedtur over, at jeg ikke er dem. Men så ringer min kæreste, og siger, jeg er ok, og så bliver jeg glad igen, selvom jeg ved, det er noget rod."

Danni Toma 'Grå'

Benjamin: "Det er jo den vildeste plade. Virkeligt smukt af både Danni og Noodle. Det er en helt ny frisk stemning, der tiltvinger sig vej til mit allerhemmeligste kammer. Jeg hører den plade rigtigt meget, især når jeg bader mit lille legeme under bruseren, og bare er mig selv uden indblanding."

Katinka

Benjamin: "Hun er en super fantastisk sanger. Hendes stemme og ord siger det hele, så jeg vil ikke sige mere."

Linkoban

Benjamin: "Linkoban er pissevild, og vi hører hende meget herhjemme. På det seneste især 'Hide The Dirt'. Energien er så vild, at jeg falder bagover, og slår hovedet ned i gulvet, besvimer, vågner op med min datter i ansigtet, og danser videre i en kontinuerlig spiral af vedvarende energi. Fuck miljøstyrelsen, sæt Linkoban ind som miljøminister. #vedvarendeenergi"

Kristoffer Rom

Benjamin: "Kristoffer Rom er en af Danmarks bedste trommeslagere, og laver derudover mange andre ting bl.a. har han et pladeselskab, Tambourhinoceros, der udgiver talrige af de allerfedeste udgivelser i dansk musik inden for en bred vifte af genrer. Kristoffer er vanvittigt dygtig i alt, hvad han rører ved, og han synes vi laver (citat) "udemærket musik" og vi er bare ret glade for ros, sådan er det, når man er vokset op på en bund af lunkne krebinetter." 

Se billeder fra Benals koncert på Lille Vega HER og læs et interview med gruppen HER.

Foto: ARA Foto